Начало География.бг Старт на последния етап от разкопките на Небет тепе

Старт на последния етап от разкопките на Небет тепе

251
0

Да погледнеш отвисоко сърцето на древния град

В Пловдив археолози започнаха последния етап от разкопките на върха на Небет тепе , където пластовете история отвеждат до дълбока древност, още през пети век преди Христа до Османския период. Проучва се югозападната част на обекта .  Той е част от големия проект  „По крепостните стени на Филипопол” , който включва и Източната порта, но там работата е вече на ниво реставрация.

Повече от  8 милиона лева ще бъдат вложени за социализацията на тези археологически паметници, като над 6 милиона е  безвъзмездното  финансиране от оперативната програма „Региони в растеж”.

Кемена Данева
Кемена Данева

 Преди година , когато стана ясно, че община Пловдив  е успяла най-после да спечели финансиране за проекта , заместник-кметът с ресор „Култура, археология и туризъм“  Пламен Панов  подчерта, че съхранението на  Небет тепе е отговорност към бъдещите поколения, а това е „актът за раждане на Пловдив“, по думите му. 

„Да се разхождаш  между скалите на върха,  да стъпваш по останките от градежите и да разглеждаш отвисоко сърцето на древния град  е наистина уникално усещане“, разказа в „Преди всички“ ръководителят на разкопките София Христева. Тя още като ученичка в близката хуманитарна гимназия била запленена от това място.

София Христева припомня , че проучвания на района е имало и през 2016 .

„Сега трябва да проучим една полщ от 80 кв.м. , където се надявам да доразкрием една късно антична сграда, която е регистрирана още през 2017 година при проучвания“, посочи в „Преди всички“ Христева.

Кремена Данева
Кемена Данева

“ За разлика от другите тепета, това е било в рамките на града през цялото време, тук е кипял живот. А Небет тепе означва Стражеви хълм, тъй като тук е била цитаделата на средновековния Филипопол“, каза пред БНР  Камен Станев , който е от Кирило – методиевския  научен център към БАН и също отдавна проучва обекта. 

Камен Станев посочи още, че по време на обществените обсъждания на проекта е надделяло становището археологията на Небет тепе  да бъде експонирана, а не надграждана и по възможност да бъдат адекватно представени градежите от различните епохи, без никаква бутафория. Предвижда се да има осветление,  мecтa зa oтдиx и туристически център.

Кемена Данева – bnr.bg; rodbg


ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук