Начало География.бг Eкспедиция установи колко са делфините в Черно море (СНИМКИ)

Eкспедиция установи колко са делфините в Черно море (СНИМКИ)

309
0

В периода от 27 юли до 1 август се проведе лятната експедиция на Зелени Балкани за проучване на популациите на морски птици и бозайници в българските териториални води на Черно море.

Тя е част от програмата на организацията за проучване и опазване на китоподобните бозайници в нашето море, в рамките на която регулярно се извършват подобни експедиции вече пета поредна година.

Целта на тези проучвания е да се попълни липсата на данни за тези морски обитатели, които да послужат за оценка на състоянието на техните популации и въвеждането на адекватни и ефективни мерки за опазването им.

Един от най-деликатните моменти при планирането на всяка една експедиция е съобразяването с метеорологичната обстановка и най-вече вятъра, който, за разлика от сушата, в морето рядко липсва.

Това понякога налага прекъсване на плаването, поради влошаване състоянието на морето, което води до невъзможност за извършване на наблюдения, или преместване в друг участък от крайбрежието с по-подходящи условия.

Всичко това, ежеминутно съгласувано с капитана на плавателния съд и екипажа, прави възможно експедицията да се проведе възможно най-компактно, в най-кратък период от време. А това е едно от много важните условия при последващото анализиране на данните.

По време на тази експедицията екипът на Зелени Балкани измина на борда на плавателен съд, яхта Калиакрия, общо 440 километра трансекти. Регистрирани бяха 72 наблюдения на делфини с общо 211 индивида, от които 46 на муткури, 17 на афали, 8 на обикновени делфини и при едно от наблюденията не беше установен вида на наблюдаваните китоподобни.

Като цяло съотношението между трите вида е подобно на това през пролетните експедиции. Направиха впечатление неравномерното разпространение на видовете, хранителните миграции на муткури по южното крайбрежие, както и по-големите и зрелищни групи на афали с около 20 индивида и обикновен делфин с 13 индивида.

По-слаби са резултатите при птиците, в сравнение с предишни експедиции. Най-много наблюдения са регистрирани на вида малка чайка (Larus minutus). А сред по-интересните наблюдения са тези на хранещи се морелетници, чието поведение на преследване и отмъкване на плячката на рибарки и други чайки е доста зрелищно, група средиземноморски буревестници (Puffinus yelkouan), които се срещат по-рядко в Черно море през лятото, а също и на асоциирано поведение на хранещи се чайки и делфини.

dariknews.bg; rodbg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук