Начало История.бг Макет на откритата в Силистра римска пещ за тухли – в Археологическия...

Макет на откритата в Силистра римска пещ за тухли – в Археологическия музей

290
0

Уникален макет на откритата миналата година в Силистра римска пещ за изпичане на тухли вече е част от експозицията на Археологическия музей. Макетът е изработен от реставратора на Регионалния исторически музей Веселин Петров в мащаб 1:20.

Находките от разкопките и нейното разположение в некропола на Дуросторум свидетелстват, че пещта е използвана през първата половина на 6-и век, най-вероятно във връзка със строителството на крепостта в днешния Дунавски парк, която датира от същото време – управлението на император Юстиниан Велики /527-565 г./. 

Пещта е най-голямата по нашите земи от късната античност. 

Находката отпреди 1600 години бе открита при изкопни работи за строежа на социално жилище с 16 апартамента по проект на община Силистра. Все още се чака решение на Националния институт за недвижимите паметници на културата относно съдбата на историческия артефакт. Според силистренски археолози вариантите са няколко. Единият е находката да бъде консервирана под земята, а социалният дом да бъде построен на друго общинско място. Втората хипотеза е проектът на сградата да бъде основно променен с цел запазване на откритието. 

Незабравка Кирова – bnr.bg; rodbg


ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук