Начало География.бг Архитекти превръщат Водната кула в Димитровград в атракция

Архитекти превръщат Водната кула в Димитровград в атракция

308
0

Млади архитекти ще превърнат Водната кула в Димитровград в атракция. Общината е първата, която по силата на подписания меморандум между НСОРБ и Университета по архитектура, строителство и геодезия, привлича млади архитекти и инженери да работят по проекти за цялостно преобразяване на градската среда. 

Кметът на Димитровград и заместник-председател на УС на НСОРБ Иво Димов и главният архитект Елисавета Георгиева обсъдиха с проф. д-р инж. Славейко Господинов – заместник-ректор на УАСГ провеждането на пленер за студенти по архитектура и разработване на цялостна концепция и проект за ревитализация на Водната кула и пространството около нея. 

Водната кула е един от символите на Димитровград, построена е през 1873 г. като част от съпътстващата инфраструктура на железницата на Барон Мориц фон Хирш. Трасето е свързвало Западна и Средна Европа с Цариград, а районът на жп гарата днес се намира в самото сърце на най-младия европейски град. От март 2018 г. съоръжението е собственост на община Димитровград. След изграждането на новия надлез над жп линията с кръговото кръстовище, в чийто център се намира кулата, тя още повече засилва значението си за естетиката и историята на града. Предстои преподаватели и възпитаници на Университета да направят конструктивно обследване на зданието и да разработят обща концепция, която да изтъкне преимуществата на сградата и да предложи решения за нови обществени функции. Община Димитровград предвижда да организира пленер за студенти от различни специалности на УАСГ, които да имат възможност на терен да работят над своите проекти. На специална изложба гражданите ще могат да се запознаят с разработките, а жури ще оцени качествата на всеки проект и ще избере победителите. Кметът Иво Димов изрази готовността най-подходящият идеен проект да бъде реализиран, което е и най-голямото предизвикателство за младите архитекти. Така на практика Димитровград ще се превърне в първата платформа за взаимодействие на млади творци, професионалисти по урбанистика и инженерни специалности с местната общност и администрацията, каквато е и цялостната концепция на европейската политика „Новият Европейски Баухаус“.

marica.bg; rodbg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук