Начало Култура.бг Занаяти.бг Николинка Ангелова от Разградско има удостоверение за „Живо човешко съкровище” (СНИМКИ)

Николинка Ангелова от Разградско има удостоверение за „Живо човешко съкровище” (СНИМКИ)

72
0

Николинка Ангелова от село Гецово е първият жител на община Разград, която получи удостоверение за „Живо човешко съкровище“.

Ангелова

община Разград
На среща с кмета Денчо Бояджиев тя разказа как е възникнал интересът й към капанските шевици, за това как е събирала информация от по-възрастните капанци, използва и данни от етнографска литература. Освен в носии и традиционни капански символи, тя вплита мотивите от шевиците и в предмети от съвременността.


Често я търсят българи, които живеят в чужбина и искат да имат в странство спомен за родния край. Николинка Ангелова участва и в работилници, в които предава наученото от нея на желаещите да овладеят тайните на българската шевица.

Ангелова

община Разград
Първото „Живо човешко съкровище“ от Община Разград подари на кмета извезано върху панама дърво на живота в традиционни за капанците цветове, както и капанска китка.

Кандидатурата за вписване в Националната представителна листа на нематериалното културно наследство е на читалище „Просвета 1883“-Гецово, а везбарката Николинка Ангелова е индивидуален носител на приза.

Ангелова


Област Разград има трима представители в престижния регистър, а общо за страната те са 35.

dariknews.bg; rodbg


ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук