Начало Култура.бг Фолклор.бг „Родопска угодия“ превзема Чепеларе и Пампорово

„Родопска угодия“ превзема Чепеларе и Пампорово

57
0

Фестивал на родопската храна „Родопска угодия“ ще събере за поредна година любители на вкусната храна, на българските традиции и на магията на Родопите в Чепеларе и Пампорово. Фестивалът ще се проведе от 30 септември до 3 октомври под патронажа на кмета на община Чепеларе Боран Хаджиев. Организаторите са планирали уникални атракции за участниците и публиката, които ще се съберат специално за събитието в планинския курорт.

Фестивалът ще стартира с конкурсна програма за певци, танцьори и инструменталисти. Авторитетно жури с участието на изтъкнати вокални педагози, хореографи и музиканти ще оценява изпълнителите и ще присъди атрактивни награди.

Кулминацията в програмата на фестивала ще бъде на 2 октомври на площада в Чепеларе, където са планирани поредица от атракции за участниците и публиката. За любителите на вкусната храна ще има пищна изложба на родопски специалитети, приготвени от майстори готвачи от местните ресторанти. Гостите на фестивала ще могат да опитат традиционни родопски вкусотии като родопски клин, пататник, синдермьо, брънза, тикълник и още много други уникални рецепти, приготвяни единствено в този край. Свои изделия ще изложат производители на млечни продукти, мед и билки от региона.

Акцент в програмата на площада ще бъде възстановка на традиционен сватбен ритуал по стара родопска традиция. На площада в Чепеларе ще оживеят древни обреди, които съпътствали искането на булката, изпращането й от родния майчин дом и посрещането й в дома на младоженеца – трогателен ритуал, изпълнен с много символика за добруването на младото семейство и за продължаване на рода.


Петър Янев. Сворнати хора.

Неизменен и важен елемент от сватбените традиции и обичаи е родопската каба гайда. Във възстановката ще вземе участие емблематичният изпълнител Петър Янев с голям брой гайдари.

В неделния ден, 3 октомври, чепеларци ще пресъздадат героичния подвиг на четата на легендарния Капитан Петко войвода, която е шетала по тези земи. Хайдушките празници „Капитан Петко войвода“ са традиция за Чепеларе, която от години събира туристи от цяла България. Тази година Капитан Петко войвода ще влезе в града с автентичен файтон, така, както някога смелият хайдутин бил откаран в софийското градоначалство на разпит. Гостите на празника ще имат възможност да се докоснат до автентичните костюми от култовия сериал „Капитан Петко войвода“ и на видеостената да видят ексклузивно интервю с актьора, чието име свързваме с личността на легендарния герой – Васил Михайлов.

Иван Кирев – marica.bg; youtube.com; rodbg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук