Начало История.бг Археолозите проучват внушителното водохранилище в замъка на средновековната крепост Русокастро

Археолозите проучват внушителното водохранилище в замъка на средновековната крепост Русокастро

368
0

Съоръжението е било покрито с полуцилиндричен свод, който с времето се е срутил 

Археологическото лято в крепостта Русокастро е в разгара си. Тази година екипът с ръководител д-р Милен Николов, директор на бургаския музей, проучва водохранилището в замъка на укрепления град. Оказва се, че то е с внушителни за такова съоръжение размери – 14 метра в дължина и 7 м широко.

Щерната е замазана с хидрофобна замазка от качествен хоросан, смесен с фин пясък и ситно смляна печена тухла, така че водата да не прониква през стените на съоръжението и да се съхранява добре в него. 

Водохранилището е било покрито с полуцилиндричен свод, който се е срутил на място. Над него е имало и втори етаж, който е бил жилищен.

Предстои през настоящия археологически сезон съоръжението да се проучи до дъно първоначално в западната му, а по-късно и в източната му част. 

Макар че разкопките на обекта са още в първоначалната си фаза, екипът вече може да се похвали с интересни находки.

Освен обичайните керамични фрагменти и животински кости, археолозите са намерили това лято и монети от Ахейското княжество в Пелопонес, както и една монета на византийския император Андроник III Палеолог, с който цар Иван Александър води през 1331 г. победоносно сражение на територията на крепостта. Впрочем, това лято тук са открити и няколко монети на българския владетел, а също и части от въоръжение и стрели.

Разкопките край замъка Русокастро ще продължат до края на октомври. Археолозите се надяват да попадната на интересни находки, които да хвърлят още светлина върху живота в тази внушителна за времето си българска крепост.

Диана Славчева – desant.net; rodbg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук