Начало История.бг Проф. Иван Венедиков – пионерът на тракийската култура по българските земи

Проф. Иван Венедиков – пионерът на тракийската култура по българските земи

334
0

Проф. Иван Венедиков е български историк, филолог и археолог, един от пионерите на съвременната научна история и археология. Той е известен с това, че пръв от своите колеги започва сериозно изследване на историята на траките по българските земи, още преди Втората Световна война, известен е и с многобройните си научни трудове за единобожията религия на прабългарите, както и със сериозното изучаване на ранното християнство по нашите земи. Спомняме си за него в деня на годишнината от неговата кончина.

Иван Венедиков е роден в София във видния български род  Венедикови. Завършва „Класическа филология“ в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ (1934 – 1939), а след дипломирането си се отдава повече от половин век на науките история и археология..

Малко хора знаят, че като млад учен той е бил (1943 – 1944) е бил уредник в Античния отдел в музея в Скопие и там прави първите си разкопки и открива големия античен и средновековен град Баргала (Брегалница) и средновековния (от IX-Х век) Козяк.

В по-късни години работи в новосъздадения Институт по тракология при БАН, а от 1978 до 1986 г. завежда отдел „Антична археология“ при Националния исторически музей в София и е сред неговите създатели.

През годините създава повече от 150 изследвания върху тракийската история, култура, изкуство и език въз основа на по-големия брой проучени паметници в сравнение с предшествениците си, Иван Венедиков показва мястото на траките в развитието на културата на Югоизточна Европа.

Но той не би бил такъв известен в България и цяла Европа учен, ако всяко лято не е бил на „терен“ т.е. на разкопки… На това е учел и своите студенти – че науката се ражда извън университетските кабинети.

bnr.bg; rodbg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук