Начало Доктор.бг Търговище влезе в червената зона заради сватби и къщенета

Търговище влезе в червената зона заради сватби и къщенета

317
0

Търговище влезе в червената зона заради бум на сватби и къщенета. За разлика от пролетта, когато областта успя да остане в зелената зона до последно, съобщава БНТ.

Със завръщането на гастарбайтерите за летните отпуски, са се увеличили и тържествата за рождени дни, сватби и семейни събирания. И случаите рязко са скочили. Според математическата прогноза регионът съвсем скоро ще влезе в тъмночервената зона.

Кметът на Община Търговище Дарин Димитров казва, че е очаквал да има ръст на заболелите. В последните дни, на ден се регистрирали по 60-70 души с COVID-19, често цели фамилии, които са се събирали на големи тържества.

„Това са наши съграждани, които живеят и работят в чужбина. Аз имам данни, че в града и извън града, по селата, се правят сватби по 900-1000 човека. Въпреки че сватбите са навън, близкият контакт също е опасен за заразяване“, обясни кметът на Община Търговище Дарин Димитров.

И тази вечер в село Голямо Ново ще има сватба. Салим Салимов ще жени сестра си. Казва, че ще е скромно, поканени са към 50 гости. Самият той е ваксиниран и не се притеснява от коронавируса.

В болницата в Търговище обаче не са толкова спокойни. В момента там има 35-ма болни с COVID-19 и броят им всеки ден се увеличава. Засега са разкрити 67 легла, като имат готовност да ги увеличат до 100, както е било при предната вълна.

„Повечето случаи са на хора, които или са с роднини, които са си дошли от Западна Европа, или такива, които са дошли от Западна Европа – най-много от Германия, Белгия, Франция“, каза д-р Иван Светулков, изпълнителен директор на МБАЛ Търговище.

Според кмета Дарин Димитров още с началото на четвъртата вълна е трябвало да се наложат по-строги ограничителни мерки, включително за събитията на открито.

„Според мен поизпуснахме малко духа от бутилката. Аз очаквах в заповедта на министъра да има едно изречение, че по-тежки мерки могат да се вземат по решение на областните или общинските щабовe. И ние не можем да предприемем мерки, да забраним определени събития. Ние ограничаваме това, което организира Общината“, допълни още Димитров.

Дарин Димитров очаква, че заболеваемостта ще продължи да се покачва и през септември.

petel.bg; rodbg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук