Начало Село.бг Рестарт на село – към българските села се отправя нов тип жители

Рестарт на село – към българските села се отправя нов тип жители

321
0

Рекорден интерес към селския туризъм по време на пандемията

В последните години интересът към селския туризъм расте, но с пандемията се наблюдава силен ръст в заетостта на обектите и то почти целогодишно. 

В момента се запазват цели къщи за гости за месец напред, заради поредната вълна на коронавируса, казва Борислав Борисов, председател на Асоциацията на българските села. 

Най-отчетлив е интересът към селския туризъм по празниците и през лятото. При ваканционните оферти търсенето надвишава предлагането около четири пъти и ръстът е най-големият, откакто съществува селски туризъм у нас, потвърди Борисов.

Българските села дават необходимото спокойствие, уединение и качествена храна, категоричен е той. По думите му към тях се отправят по-платежоспособните клиенти, които не изпитват материални затруднения. 

„За разлика от големите туристически комплекси, където всичко се изчислява в големи екселски таблици – колко да се спечели, как да се компенсират загубите от миналата година, селският туризъм залага на качествената българска продукция, неща, които няма как нито в чужбина, нито в големите хотелски вериги да бъдат намерени“, коментира Борисов.

Снимка: Радио Варна
Снимка: Радио Варна

„Идеята е, ако си гражданин и не живееш на село, като отидеш за село, да се изключиш от тази забързана матрица на градския живот. Много често почивката се изразява именно не в „какво да правя“, а да не правиш.“

Почти няма свободни места в селския туризъм тази година, отбелязва Борислав Борисов и очертава друга интересна тенденция:

„През последната година-две от началото на пандемията много хора, наши емигранти, решиха да се върнат на село, тъй като търсят нов стил на живот.“

Високоскоростният интернет в селата позволява дистанционна работа.

Снимка: Венета Николова
Снимка: Венета Николова

„И се оказва така, че с един малко по-скромен живот на село човек може да изкарва от една страна хем добри пари, хем да живее в една много по-спокойна обстановка и изключително чиста среда.“

От преселване към селата на хора в пенсионна възраст тенденцията е променена – към селата се отправят хора в активна възраст, основно в диапазона 25-45 години, уточнява Борисов.

По официална статистика през миналата година 95 хиляди са новорегистрираните на адреси в селата и според Борисов това не е свързано с фиктивни премествания за гласуване на избори.

Това са реално хора, които заради пандемията са направили решителна крачка, която дълго време са отлагали, смята Борислав Борисов.

Да започнат един рестарт на село.“

Сред най-силните региони са Велико Търново, Варна, Пловдив.

Снимка: Фейсбук страница на село Душанци
Снимка: Фейсбук страница на село Душанци

„Категорично не е временно явление. Това е естествен процес, в който българските села ще бъдат заселени от нов тип хора – не от хора, които се занимават със земеделие, а от хора, които искат да сменят начина си на живот.“

Средната цена на селска къща по време на пандемията се е изравнила с тази на едностаен или двустаен апартамент в най-близкия областен град, отбелязва още Борисов.

bnr.bg; rodbg

facebook sharing button
twitter sharing button
linkedin sharing button

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук