Начало образование.бг Безплатно IT обучение за ученици осигури община Хасково

Безплатно IT обучение за ученици осигури община Хасково

422
0

Безплатно IT  обучение за ученици осигурява община Хасково втора поредна година  в Телерик Академия, съобщиха от кметството. С 25 200 лв. от местния бюджет са финансирани четири безплатни школи по програмиране и дигитални технологии. Училищна Телерик Академия вече отвори приема желаещите подрастващи  от общината да се обучават. Кандидатстването става онлайн до 10 октомври и не изисква предишни познания в областта на ITтехнологиите.

Ученици от 4 до 12 клас ще се обучават в една от четирите безплатни школи по програмиране и дигитални технологии в Хасково.

Занятията започват в края на октомври и ще се провеждат до юли 2022 г., а форматът им – онлайн или присъствен, ще бъде съобразен с препоръките на здравните органи. Програмите са с продължителност 100 учебни часа и в Хасково се реализират в сътрудничество с ПМГ „Акад. Боян Петкачнин“, ЕГ „Проф. д-р Асен Златаров“, ПГДС „Цар Иван Асен ІІ“ и с финансовата подкрепа на общината.

„Щастливи сме, че чрез школите ни учениците могат да се докоснат до света на технологиите и да навлязат в него, за да са по-свободни при избора си на бъдеща професия и локация, от която да работят. Целта ни е да им помогнем да са успешни независимо от сферата, в която изберат да се развиват, защото дигиталните умения са ключови за всяка професия – сега и занапред. Вярваме, че децата на България ще са готови за бъдещето, защото интересът към програмите ни расте с всяка изминала година. През 2021-2022 отваряме рекордните 130 школи в 41 населени места. По този начин все повече ученици от различни населени места ще имат достъп до безплатно и модерно ​IT обучение“, коментира Петър Шарков, изпълнителен директор на Училищна Телерик Академия.

Обученията за 8-12 клас са с практическа насоченост и модерна програма. Те подпомагат кариерната ориентация на учениците и тяхната последваща професионална реализация. Гимназистите могат да участват в една от 2 програми. Едната е  „Разработка на игри“, където се запознават с едни от най-използваните технологии в света – HTML, CSS и JavaScript, и започват да създават интерактивни компютърни игри. Другата е „Уеб програмиране“. В нея усвояват основите на програмирането и се научават да създават собствени интернет страници.

Обучения за 4-7 клас  развиват ключови дигитални умения, като учениците могат да избират също между 2 програми. Първата е „Дигитални науки“, където разбират какво стои зад новите технологии и как да ги управляват. Във втората програма  –  „Разработка на игри“, децата се научават да програмират докато създават компютърни игри.

Кандидатстване и приемен тест – от учениците не се изискват предварителни познания по програмиране. Кандидатстването става онлайн през сайта на Училищна Телерик Академия и включва тест с 30 логически задачи. Продължителността му е 45 мин, а учениците трябва да го направят най-късно до 10 октомври.

marica.bg; rodbg


ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук