Начало Село.бг Земеделски стопани на протест заради изваждането на сектор „Селско стопанство“ при актуализацията...

Земеделски стопани на протест заради изваждането на сектор „Селско стопанство“ при актуализацията на бюджета

389
0

Земеделски стопани излизат на протест заради изваждането на сектор „Селско стопанство“ при актуализацията на бюджета.

Очаква се в демонстрацията да се включат над хиляда души от цялата страна, които да изливат мляко и изхвърлят плодове и зеленчуци на главния път София – Варна край Велико Търново.

Близо 30 организации в селското стопанство настояват в актуализацията на бюджета да бъдат предвидени 70 милиона лева като компенсационна Covid мярка.

Бойко Синапов от „Обединени български животновъди“ поясни за причината за поредицата от протести на земеделските стопани, първият от които е днес: 

„Не се е предвидило от нашите управляващи, че тази Covid мярка ни е важна. При нас в животновъдството положението е трагично. Ние губим с часове ферми“.   

Земеделските производители твърдят, че не могат да ползват компенсациите по мерките 60/40 и 80/ 20. Без допълнително подпомагане от държавата близо половината ферми ще фалират до пролетта, посочи Божидар Петков от Българската асоциация на малинопроизводителите:     

„И ние, оставайки в периферията на това подпомагане за съхраняване на персонала, за устойчиво презимуване, ще бъдем изключително затруднени“. 

Протестът край село Шереметя е днес от 11 до 15 часа. Следващият протест на земеделските стопани е на 9 септември пред парламента. 

Радио Хоризонт;РодБГ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук