Начало История.бг Най-младият град

Най-младият град

385
0

Много от младите хора днес свързват Димитровград с „Пайнер“, меката на чалга индустрията. Но това са само тези, които не живеят там. За местните градът продължава да бъде едно романтично място, най-зеленият в България, който предлага много на посетителите си. На 2 септември се отбелязва създаването му. По този повод ще ви запознаем с любопитни факти за него.

В миналото там, където се намира днешният Димитровград, е имало три села – Раковски (Каяджик), Марийно (Кокарджа) и Черноконево (Караатли). Село Раковски възниква в началото на XIX век на мястото на 2 турски чифлика. През 1873 г. край селището се изгражда гара и това ускорява развитието му.  

От 1944 г. социалистическата власт продължава развитието на промишления комплекс, придавайки му голямо пропагандно значение и обявявайки изграждането на изцяло нов град по модела на съветския Комсомолск на Амур. Проектът е прословут с това, че в него е ангажирано  бригадирското движение, в което младежи от различни краища на страната работят безплатно. Първите от тях пристигат на 10 май 1947 г. Момчета и момичета планират мястото, което сами ще изградят. Въпреки че голяма част от идеите им не се осъществява, те работят неуморно от сутрин до вечер.

Димитровград е създаден официално с обединението на Раковски, Марийно и Черноконево на 2 септември 1947 г. с решение, подписано от тогавашния министър-председател Георги Димитров. В духа на култа към личността, характерен за епохата, му дава собственото си име. Така и не успява да отиде да го види.

Дума;РодБГ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук