Начало Новини.бг 143 години от създаването на Военномедицинската служба в България

143 години от създаването на Военномедицинската служба в България

266
0

На 1 септември 2021 г., се навършват 143 години от създаването на Военномедицинската служба в България. Годишнината бе отбелязана с поднасяне на венци пред Паметника на загиналите медицински чинове, разположен пред Военномедицинска академия (ВМА). На събитието присъстваха три от общо петте випуска, обучаващи се по специалността „Военен лекар”, съобщиха от ВМА.

„Вие трябва да сте сред елита на нацията, който води след себе си другите“. С тези думи се обърна към бъдещите военни лекари началникът на ВМА генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS.

Той благодари на всички курсанти за смелостта и усилията, които полагат в обучението си, за да бъдат подготвени за предизвикателствата на професията: Виждате, че тя продължава да бъде опасна, дори и в мирно време. Отдадеността на работата в такива условия показва, че качества като себеотрицание и жертвоготовност не са изгубили значението си за нас като професионалисти.

„Ако днес изглеждаме големи, то е защото стоим на раменете на нашите предци, които са титани!” е мотото на поколения военни медици. Именно приемствеността и почитта към доайените на военната медицина, положили основите на редица диагностично-лечебни методи и звена, е една от първопричините за днешните успехи на ВМА.

Затова ние ще ви дадем възможности, а от вас зависи дали ще се възползвате от тях, за да се изградите като достойни офицери и лекари, които да продължат славната традиция на ВМА, отбеляза още началникът на ВМА.

bnr.bg; rodbg


ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук