Начало История.бг Село Козичино открива паметник на загиналите във войните

Село Козичино открива паметник на загиналите във войните

370
0

На 3 септември  в 11:00 часа ще бъде открит в поморийското село Козичино паметник на загиналите във войните. 

Идеята да има такъв паметник на загиналите във войните от село Еркеч (днешно Козичино), община Поморие,  е от няколко години, каза за БНР Бургас Станко Апостолов, член на инициативния комитет за изграждането му. 

„Появи се възможност да кандидатстваме в Министерството на отбраната с тази инициатива, след като видяхме подобен паметник в Айтос. Потърсихме техния инициативен комитет за да се свържем със скулптора Христо Митев. Той направи и за нас проект за паметник, който представихме в министерството и бе одобрен. 

Нашият инициативният комитет е с председател Неко Стоянов, бивш кмет на село Еркеч, членове – Ангелина Мерджанова, председател на сдружениенто „Граждани за Поморие“; Никодим Стоянов, Златин Кънев – бивш кмет и директор на училището в село Козичино, както и аз. 

Като проект беше финансиран със сумата от 7000 лева, което е изключителна помощ за нас, както и голям жест към нас, защото село Козичино е със затихващи функции. 


Загиналите войници са 85, в Балканската и двете световни войни. Има документи, които доказват това, че са с месторождение от това населено място. Останалата част от необходимата за проекта сума от  2211 лева  беше събрана от потомците на загинал войник от село Козичино. Този войник се е казвал Марко Душев и е загинал в Балканската война. 
Проектът за постамента на паметника беше изготвен безвъзмездно от арх. Камен Шипков и инж.Косьо Косев от Поморие.
Община Поморие изпълни този проект на стойност 3500 лева.  Така нещата стигнаха до своя завършек. Имаше много хора, които помогнаха за разпознаването на голяма част от родовете, чрез съответни потомци и наследници. 
На всички загинали войници, за които има документи, че са родом от Еркеч ще бъдат изписани с трите имена, макар че има и такива с две имена. Ще бъдат изписани и чиновете им.  78 са само тези, които са загинали във войните в периода 1912-18 година“, посочи още Станко Апостолов

Радио Бургас;РодБГ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук