Начало Култура.бг Монтана получи „Златна звезда“ навръх Съединението

Монтана получи „Златна звезда“ навръх Съединението

339
0

Монтана днес отбелязва двоен празник – Съединението и 165 години читалищно дело. Гост на концерта на всички читалищни групи от общината бе председателят на Върховният читалищен съвет д-р Николай Дойнов. Пред публиката, събрала се на площад „Жеравица“ той връчи на кмета на Монтана Златко Живков най-високото отличие на Съюза на читалищата в България – „Златната звезда“. Много малко български институции са получили това признание и Монтана е единствената община сред тях, уточни  Николай Дойнов. „Златната звезда“ се връчва за изключителен принос в отстояване височините на човешкия дух.

Председателят на Съюза на народните читалища подари на кмета икона на Свети Дух – покровителят, който свързва Монтана и читалищата. Когато през 1911 година е основана съюзът, членовете му, председателствани от най-големия хуманитарист на ХХ век проф. Иван Шишманов, избират за свои покровител Свети Дух.

Община Монтана години наред работи за развитието на всички читалища, които се намират на нейната територия. През последните пет години за благоустрояването са инвестирани близо 2 милиона лева собствени средства. Последната голяма инвестиция ще бъде направена по проект на европейската програма „Региони в растеж“. С 1 350 000 лева основно ще бъде реконструирана най-старата сценична зала в града – тази на читалище „Разум“.

Радио Видин;РодБГ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук