Начало Хранене и здраве Орехите свалят лошия (LDL) холестерол

Орехите свалят лошия (LDL) холестерол

393
0

В дългосрочен план орехите могат да доведат до намаляване на лошия (LDL) холестерол. Това показва проучване, публикувано във водещото списание „Circulation“ на Американската сърдечна асоциация, цитирано от БГНЕС.

Орехите имат ефект върху холестерола при възрастни хора. Консумацията на половин чаша с орехи в продължение на две години, е довела до намаляване на общия брой на LDL частиците, свързани с атеросклерозата, която възниква в резултат на натрупването на мастни отлагания в артериите.

„Орехите имат оптимален състав на хранителни вещества, включително значителни количества алфа-линоленова киселина, растителни омега-3 мастни киселини, полифеноли и фитомелатонин. Редовната консумация на орехи може не само да понижи нивата на LDL холестерола, но също така може да направи LDL частиците по-малко склонни да „навлизат“ в артериите”, коментира един от участниците в изследването д-р Емилио Рос.В проучването са участвали 636 души на възраст от 63 до 79 години. Около 32% от тях са приемали лекарства за понижаване на високото кръвно налягане, което е характерно за тази възрастова група.

Едната група не е консумирала орехи, а другата е добавяла половин чаша към ежедневното си хранене. Тези участници, които консумирали орехи, намалили нивата си на LDL холестерола средно с 4,3 милиграма на децилитър (mg/dl) и общия холестерол средно с 8,5 mg/dl. Те също така намалили броя на общите LDL частици с 4,3% и малките LDL частици с 6,1%.

bnr.bg; rodbg


ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук