Начало География.бг В двора на Керамичния завод „Тера“ в Червен бряг се намира единственият...

В двора на Керамичния завод „Тера“ в Червен бряг се намира единственият в България храм с керамичен иконостас

619
0

Дворът на Керамична фабрика „Тера“ в Червен бряг представлява уникален парк с пръснати из него керамични пластики. Причудливите скулптури са създадени от промишлена глина – необработен материал, от който се правят тухлите.

Сред тази галерия под открито небе се намира и единственият в България храм с… керамичен иконостас.

Олтарната преграда е изработена от родения в Червен бряг именит наш скулптор Кирил Христов.

В параклиса „Св. Димитър” керамичен е и свещникът. От глина са и иконите.

А една от външните стени е украсена с великолепна мозаечна икона на светеца, патрон на храма, дело на Николай Гърков. В началото на своята творческа кариера той е работил и по мозайките в Дом-паметника на връх Бузлуджа.

В двора на завод „Тера“ традиционно на две години се организира пленер за художествена керамика „Брегове от глина“, в който взимат участие редица изтъкнати български керамици. Именно по време на биеналето са изваяни голяма част от керамичните фигури, украсяващи парка.

Към завода е изграден и малък музей на античната керамика, в който са изложени керамични съдове и култови фигурки, открити при разкопките в региона – край Телиш, Сухаче, Лепица, Червен бряг и др.

Околностите на този край на България изобилстват от естествени находища на качествена глина. Находките показват, че тя е използвана като суровина още в най-древни времена. Днес червенобрешката тухларна продължава традицията и поддържа жив този характерен за района поминък… 


Диана Славчева – desant.net; rodbg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук