Начало Култура.бг Търсят осиновители на мозайките на Бузлуджа

Търсят осиновители на мозайките на Бузлуджа

1285
0

„Осиновители“ на 4 от мозайките във външния кръг на мемориалния комплекс на връх Бузлуджа, които са в окаяно състояние само 4 десетилетия след създаването си, търси екипът на фондация „Проект Бузлуджа“, който започна работа по консервацията и защитата на артефактите.

Между 5 и 7000 лв. струва запазването на всяка една от мозайките. До сега са събрани средства за 10 от 14-те работи на творци като Иван Кирков, Димитър Киров, Стоимен Стоилов, Тома Върбанов и Иван Б. Иванов, създадени в края на 1980 и началото на 1981 година.

Фондацията, учредена от възпитаничката на берлинския университет арх. Дора Иванова, е стартирала няколко нетрадиционни инициативи за набирането на средства, последното от тях ще бъде търг на 30 септември в столично заведение, където за продажба ще бъдат извадени ползвани от консерваторите метални канчета. Мозайките в построения и открит през лятото на 1981 година монумент на връх Бузлуджа са едно от най-големите мозаечни произведения от 20 век в Европа. Те са най-ценният и най-застрашен елемент в сградата и се нуждаят от спешни мерки, за да не бъдат загубени безвъзвратно, коментира арх. Дора Иванова. Общата им площ е близо 1000 кв.м и за направата им са използвани над 2.5 милиона тесери (камъчета). Две трети от тези мозайки все още са налични. В момента на терена са 8 реставратори от НХА и Германия, помагат им доброволци от България и чужбина, предстои направата на защитно покритие, за което вече е доставен дървен материал.


Христо ХРИСТОВ – monitor.bg; rodbg


ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук