Начало Uncategorized Божков дава акциите на Левски на Бойко Борисов, той отказа да ги...

Божков дава акциите на Левски на Бойко Борисов, той отказа да ги вземе от Сашо Диков (СНИМКИ)

694
0

Връчиха ми ги пред „Александър Невски“, аз съм само преносител, каза журналистът пред МС

Обявеният за международно издирване бизнесмен Васил Божков прехвърли акциите на футболен клуб Левски на премиера Бойко Борисов, те му бяха донесени в МС днес от журналиста Сашо Диков, който увери, че е „само преносител“. Министър-председателят отказа да вземе акциите, съобщи репортер на Канал 3 в МС О

Журналистът Сашо Диков внесе акциите на Левски в Министерски съвет, като разкри, че папката му била връчена от човек на Божков пред катедралата „Ал. Невски“.

„Акциите ги взех преди 20 минути, пред „Александър Невски“ беше срещата. Връчи ми ги човек, натоварен с тази задача. Аз поех ангажимента“, каза Диков пред Министерски съвет.

„Вчера г-н Божков ми се обади от Дубай и ми каза „имаш ли нещо против да предадеш акциите на г-н Бойко Борисов?“ Аз казах – „ние сме патриоти“, продължи Диков и каза, че е само преносител. Джиросването на акциите е станало на 8 май. Мажоритарният пакет е от 87% акции.

В тази папка са документите от т. нар. джиросване на акциите – Христо Йовов, Спас Русев и накрая Георги Попов, който е близък съдружник на Божков. Сега Попов от своя страна прехвърля акциите на Бойко Борисов.

В писмото на „Нове Холдинг“, в което бе обявено, че джиросаните акции ще бъдат връчени официално на новия им собственик в 9:00 часа в Министерски съвет, се казва още:

„След обсъждане на ситуацията и разглеждане на възможностите за оцеляване на ПФК „Левски“, настоящият собственик на мажоритарния пакет акции г-н Георги Попов и г-н Васил Божков заявяват следното:

“Клубът отново е в изключително тежко финансово състояние, породено от умишленото и незаконно унищожаване на компаниите, осигуряващи издръжката му.

Затова прехвърляме акциите на отговорника за погубването на “Левски”, който неведнъж е заявявал своята готовност да се „погрижи“ за отбора и да го спаси при смяна на собствеността му – г-н Бойко Борисов.“

От „Нове Холдинг“ пуснаха и документи за прехвърлянето на собствеността на клуба в последните няколко години, от които се разбира, че акциите на отбора са били прехвърляни последователно от Тодор Батков на Николай Иванов, след това Христо Йовов, Спас Русев и накрая Георги Попов, който е близък съдружник на Божков. В последните дни връзка с Васил Божков в Дубай поддържаше наставникът на баскетболния Левски Константин Папазов, като се предполагаше, че именно той ще получи акциите на клуба. Вчера дори се проведе среща на Папазов с организираните фенове на тима, за да се обсъди бъдещето на клуба.   Издирваният бизнесмен Васил Божков пое управлението на Левски в началото на миналата година, като на 13 февруари обяви, че неговите компании ще се включат в необходимото оздравяване, управлението, финансирането и дългосрочното развитие на клуба. Мажоритарният дял акции на отбора бе официално прехвърлен от предишния собственик Спас Русев на партньора на Божков – Георги Попов, по време на Общото събрание на Левски на 6 март.   В Надзорния съвет на клуба влязоха Попов и други двама приближени на Божков – Александър Тумпаров и Михаил Тодоров.   По покана на Божков изпълнителен директор на Левски още в началото на януари стана бившият кадър на в. „24 часа“ и на БФС Павел Колев. Новото ръководство започна работа по оздравяване на финансовото положение на „сините“, като наскоро Божков заяви, че за първата си година на управление на клуба е вложил в него 25 милиона лева, докато Колев изработваше нова стратегия за бъдещето на Левски, според която отборът да може да се самоиздържа до по-голяма степен.   В началото на годината лицензът за хазартния бизнес на Божков бе отнет след приемането на нов закон за хазарта, а след това на бизнесмена бяха повдигнати 11 обвинения от Прокуратурата, като от тогава той се намира в Дубай, заедно с Георги Попов.   Преди да замине за ОАЕ, Божков проведе две срещи с феновете на Левски, като впоследствие председателят на НКП Левски Степан Хиндлиян разкри, че Божков е искал от тях да протестират в защита на неговия бизнес, но те са отказали.   След този развой на ситуацията Левски изпадна в тежка финансова криза, като в последните три месеца разчиташе изцяло на финансова помощ от феновете, за да оцелее, но наскоро цялото ръководство на клуба обяви, че ще подаде оставка след края на извънредното положение в България, тъй като отборът е на ръба на фалита. Дълговете на сините към момента възлизат на над 16 млн. лв.

Божков Борисов Сашо Диков Левски акции

kanal3.bg rodbg.com

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук