Начало Култура.бг От днес отварят танцовите зали и откритите сцени за изкуства

От днес отварят танцовите зали и откритите сцени за изкуства

596
0

Ако някои актьори се страхуват за здравето си и не желаят да излязат на сцената, няма да търпят санкции от работодателите си

„Поетапно се връщат театрите, салони, военни клубове. Представени са пакет от мерки, състезателния характер не се връща все още. Засега обстановката предразполага към отхлабване на мерките. В понеделник в 11 ч. ще имаме нова среща с министър Банов“. Това обяви Милена Налбантова, хореограф и посланик на Световната артистична танцова федерация у нас, след среща на бранша със здравния министър Кирил Ананиев и министъра на културата Боил Банов   „Маските и ръкавиците са препоръчителни.  Задължителни са ръкавиците само при контакт. До края на работния ден ще има заповед за отваряне на танцовите зали. Ще обсъдим какво да правим, ако такава обстановка се получи и през есента. Има фалирали школи, които се наложи да освободят залите“, още стана ясно.   Врати отварят всички зали, физкултурни салони, частни и държавни репетиционни, читалищни сцени и детски школи. При функционирането им трябва да бъдат спазвани стриктно всичко противоепидемични изисквания.В залите ще влизат максимум до 20 души или по един човек на 4 квадратни метра.  

„Абсурд е да не ни позволяват да вкарваме публика. Надяваме се на мярката до 30 % капацитет. Всички открити пространства ще бъдат до 50 % капацитет, а в закритите до 30 %, това са временни мерки. Става дума за читалищните и за театралните сцени. Въпрос на планировка е кога ще отвори всеки театър“ , заяви председателят на Съюза на артистите в България Христо Мутафчиев.   „Ако за публиката могат да се вземат мерки – 2 м дистанция при влизане, през стол, през ред, с предпазни средства, не можем да кажем как ще опазим колегите си на сцената. Актьорите ще подписват декларации, че излизат на сцената на своя отговорност. Те са най-незащитени. Трябва да има лична отговорност за всеки от тях, получих гаранция, че ако някои се страхуват за здравето си и не желаят да излязат на сцената, няма да търпят санкции от работодателите си. Голяма част от театрите вече планират спектакли на открито“, допълни той.  

kanal3.bg rodbg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук