Начало Култура.бг 13 юни: роден е обичаният пловдивски художник Георги Божилов –...

13 юни: роден е обичаният пловдивски художник Георги Божилов – Слона

709
0

Георги Йорданов Божилов, известен с прякора си Слона, е роден на 13 юни 1935 г. в Пловдив. Завършва ВИИИ “Н. Павлович“ със специалност “Декоративно-монументална живопис” през 1959. Талантът му е забелязан още същата година по време на участието му в Първото международно биенале на младите художници, проведено в Париж. Твори основно в областта на кавалетната (изкуство, което не е свързано по функционален или органически начин с околната архитектурна среда, а се изразява в преносими творби със самостоятелно декоративно предназначение) живопис, но създава и редица монументални приложни творби за институции в родния си град — стенопис в Народната библиотека “Иван Вазов“, мозайка в Централната поща, сграфито при Художествената галерия в Стария Пловдив, калкани на знакови пловдивски сгради.

Ноктюрно

Георги Божилов е сред най-ярките имена на модерната българска живопис от втората половина на миналия век. Той е един от емблематичната пловдивска “петорка“, направила революция в пластичните ни изкуства през 60-те г.

Негови творби са в престижни колекции и галерии в целия свят. Големият български художник загива при тежка катастрофа 2001 година.

cavalet.bg; rodbg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук