Начало Новини.бг Община Бургас с три кампании в подкрепа на малкия и средния бизнес

Община Бургас с три кампании в подкрепа на малкия и средния бизнес

597
0

Николета Стойчева

РодБГ

Искра БГ

Комисията по икономика и инвестиционни политики в Общинския съвет в Бургас прие отчет за дейността на Комисията по член 5 от Правилника за начина на разходване на средствата, предвидени в общинския бюджет, за създаване на условия за развитие на малки и средни предприятия на територията на Община Бургас. На свое заседание на 4 юни тази година Комисията се е запознала с предоставения от администрацията анализ на щетите, предизвикани от извънредното положение върху местната икономика. Освен това са били обсъдени подробно приетите от правителството мерки за преодоляване на последиците от пандемията, както и възможностите на бизнеса да кандидатства за безлихвени и нисколихвени кредити за оборотни средства.

От общинската комисия по член 5 считат, че държавните мерки покриват максимален брой засегнати фирми от всички сфери на икономиката. Освен това за най-пострадалите компании са били предприети и общински мерки. Затова сега усилията ще бъдат насочени към бизнес средата и стимулиране на потреблението, както и привличане на инвестиции и стимулиране на предприемачеството.

В тази връзка ще бъдат стартирани три кампании. Едната е под надслов „Инвестирай в Бургас“, като ще бъде изработен рекламен видеоклип на английски и немски език. Освен това се предвиждат спонсорирани публикации в социалните медии и в бизнес издания в чужбина. Втората кампания е „Произведено в Бургас“, като целта е да станат по-видими бургаските производители. И третата кампания е под мотото „Бургас – сигурно и привлекателно място за работа“. Предвижда се да се изработи дизайн на кампанията, рекламен видеоклип, да има спонсорирани публикации в социалните медии и изработване и отпечатване на визии за външна реклама.

Бюджетът, с който разполага комисията по член 5, е около 100 000 лева. По време на дебатите на отчета за дейността в Комисията по икономика и инвестиционни политики бяха изказани различни мнения. Според Тодор Йосифов от ГЕРБ работата на неговите колеги общински съветници е добра и мерките са били насочени към предприемачите и към стартиращите в момента собствен бизнес.

От своя страна Павел Маринов от БСП обаче подчерта, че трябва да бъде изготвен анализ на проблемите на бургаската икономика и по-специално секторен такъв. От администрацията обясниха, че е бил направен анализ в условията на COVID-19. А що се отнася до секторен анализ много малка част от фирмите са изявили желание да участват във въпросници и проекти.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук