Начало Село.бг Шипково масло, екстракт от охлюви и ракия от ягоди изкушават на първия...

Шипково масло, екстракт от охлюви и ракия от ягоди изкушават на първия фермерски пазар във Враца

720
0

Над 30 производители от Враца и различни градове в страната представят своето био производство на първия фермерски пазар във Враца. На изложението има чипровски кори за баница, сезонни био плодове и зеленчуци, специална селекция на сиропи от бъз, червена боровинка и джинджифил, козе сирене, ракия от ягоди и вино от малини.

През уикенда жителите и гостите се изкушават от богат асортимент на хлебни изделия  – царевичен хляб с орехи и подправки, зеленчуков хляб, пълнозърнести питки, сушени плодове и манатарки, екстракт от охлюви, шипково масло, габровски пестил, вкусни пчелни продукти, пречистени масла, натурален шоколад, както и месни специалитети – бабек, суджук, луканка.

Шатрите са разположени на площада пред сградата на общината. Заместник-министърът на земеделието д-р Лозана Василева приветства местната управа за инициативата и заяви, че министерството ще подпомогне създаването на местни пазари, където да участват българските производители. Д-р Василева допълни, че подобни инициативи са най-ефективният начин за презентиране на екологичните продукти и приветства идеята на кмета Калин Каменов за превръщането на пазара в традиция.

„Това е първият самостоятелен фермерски пазар, който провеждаме в нашия град. Във време на предизвикателства и интензивни промени, решихме да предоставим възможност на местните производители да реализират своята продукция. На изложението могат да бъдат открити био продукти, които ги няма в големите хипермаркети. Събитието ще се превърне в традиционно за Враца и всеки първи уикенд от месеца ще сме домакин на пазар на българското производство. Вярвам, че с общи усилия, нашият град ще е един от малкото с постоянен фермерски пазар“ – каза кметът Каменов при откриването.

monitor.bg; rodbg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук