Начало История.бг 129 г. от рождението на контраадмирал Иван Вариклечков

129 г. от рождението на контраадмирал Иван Вариклечков

973
0

Иван Вариклечков е роден на 7 юли 1891 г. в гр. София, България. Той е едно от четирите деца на семейството на майор Петър Вариклечков. Завършва Военното училище в София с артилерийска специалност.

По време на Първата световна война служи на немски подводници в Северно море и Атлантическия океан. Създава способ за откриване на противникови подводници. Командир на торпедоносеца „Смели“. След излизането на България от войната превежда френски части през р. Дунав. Награден е с френския Орден „Почетен легион“.

През 1931 – 1932 г. е изпратен на специализация в Германия и стажува в 30 корабни и брегови поделения, щабове и учебни заведения на германския флот.


Контраадмирал Иван Вариклечков (вторият от ляво на дясно), начело на флотската делегация за кръщаването на престолонаследника (12 юли 1937 г.).

В периода 1933 – 1935 г. е командир на българския флот. Въвежда на въоръжение български заградителни мини. През 1935 г. става флигел-адютант (е висш, щабен офицер, който е пръв адютант на монарх (главнокомандващ), флигел-адютантите обикновено носят специален мундир с акселбанти) на цар Борис III, на когото е един от любимците, и изпълнява тази длъжност до 1937 г., когато отново е назначен за командващ флота.


Поръчаните и доставените от контраадмирал Иван Вариклечков торпедни катери тип „Люрсен” са основната бойна сила на българския военен флот по време на Втората световна война.

Въоръжава флота с торпедни катери „Люрсен“ и разработва бойните му планове. На 1 май 1937 година става първият действащ конраадмирал на Българския военноморски флот.


Нагръден възпоменателен знак за подводно плаване, притежаван от контраадмирал Иван Вариклечков. Той е удостоен със званието „Подводен офицер” със заповед на министъра на войната от 15 декември 1919 г. Получава правото да носи този знак със заповед на началника на Флота от 7 септември 1927 г.

На 10 октомври 1939 г. се провежда коронен съвет, на който пред царя и министрите адмиралът се противопоставя категорично на плановете България да стане съюзник на Германия. Адмиралът е уволнен и става фермер.

Адмирал Вариклечков владее немски, френски, английски и руски език. Свири на цигулка. Женен е за Вилма-Луиза Отто, от която има син Крум. Награден е с над 20 ордени, медали и нагръдни знаци.

След 9 септември 1944 г. е арестуван и лежи в лагери и затвор. Пенсията му е спряна.

Не търси покровителство, въпреки че е близък роднина на армейския генерал Иван Михайлов.

Умира на 23 февруари 1974 г.

Публикации


Книгата „Подводници” от Иван Вариклечков, издадена във Варна през 1935 г. като част от библиотечната поредица на вестник „Морски преглед”.

Адмирал Иван Вариклчеков е автор на краткия монографичен труд „Съвременното състояние на подводното дело“, издадена в гр. София през 1930 г. В монографията е направен анализ на състоянието на подводния флот във всяка една от великите сили към момента на написването ѝ. В разработката е представена подробно и битка между британски боен кораб и немска подводница по време на Първата световна война, като най-вероятно става дума за разказ по лични спомени на адмирала от службата му в немския подводен флот по време на Първата световна война.

За коронния съвет на 10 октомври 1939 г. адмирал Вариклчеков подготвя специален доклад, който с право може да се приеме за венец на българските конюнктурни проучвания от 20-те и 30-те години на двадесети век. Наред с чисто военната оценка на състоянието на великите сили – Германия и Съветския съюз, в доклада е намерил място и подробен икономически анализ на възможностите на двете страни да мобилизират икономически ресурси за воденето на военен конфликт.


Орелефът на контраадмирал Иван Вариклечков, издигнат на стената на Адмиралтейството във Варна и открит на 7 юли 2011 г. в чест на 120-та годишнина от рождението му.

На 7 юли 2011 г. във Варна беше открита паметна стена, посветена на контрадмирала Иван Вариклечков. Тя се намира на ул. „Преслав“ № 16, на сградата на Щаба на флота.

morskivestnik.com; wikipedia.org; rodbg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук