Начало Новини.бг Нова секира за българите в Гърция: Гледат ги лошо, гонят ги от...

Нова секира за българите в Гърция: Гледат ги лошо, гонят ги от магазините

703
0

Гръцките магазини въведоха карантина за българи заради страх от внос на коронавирус.

Сериозният скок на броя заразени и хоспитализирани у нас намира широко отразяване в медиите в южната ни съседка в разгара на туристическия сезон, който по всеобщо мнение върви към пълен провал.

Въпреки това притесненията на местните са сериозни и се отразяват в отношението към родните туристи, установи проверка на „Телеграф медиа“. Репортаж от Халкидики: По-добре без българи, но и без зараза

На колите с българска регистрация се гледа със сериозно подозрение в туристическите населени места по ръкавите на полуострова Халкидики. Така например в малкото крайбрежно градче Олимпиада, община Аристотелис, на клиенти, излизащи от коли с наши номера, се отказва достъп до единствения месарски магазин в околността. Собственикът на магазина по вежлив начин обяснява на българските туристи, че това се прави от съображения за сигурност.

На клиентите се показва ценоразпис пред търговския обект, а ако все още желаят да пазаруват, продуктите им се носят до автомобила. „Разберете ме. Това е малко градче, това е малък бизнес. Ако се заразя, трябва да затворя обекта за много дни, а това ще е пагубно за мен.

По новините непрекъснато дават, че вирусът в България е извън контрол“, каза за „Телеграф медиа“ собственикът Янис Стериарудис. „Знаем, че сте минали границата без задължителен PCR-тест и не искаме да рискуваме. Говори се, че у вас мерките са много разхлабени, а в Гърция вече достатъчно хора умряха от този вирус“, каза пък Параскевула Хрисани, която държи магазин за плажни принадлежности на централната улица в малкото градче и също опитва да обслужва българските туристи без да ги допуска в обекта си.

За подобни мерки алармираха пред „Телеграф медиа“ и други от малцината ни туристи, успели да се доберат до гръцкия бряг през последната седмица. „Сезонът и без това се очертава да е пълен провал и не смятам, че е добре ние допълнително да влошаваме ситуацията“, каза Деметра Ставриду, член на туристическия борд на община Аристотелис.

Според нея заради несигурността, непрекъснато променящите се мерки и изисквания на граничния контрол, туристите са поне наполовина по-малко от миналата година. „Все още нямаме категорични данни, но по мои наблюдения става дума за 70% спад на туристи от България, които за нас са най-големият източник на приходи.

При румънците и сърбите, които са след тях пък, спадът е дори по-драстичен“, описа ситуацията Ставриду. „Уж непрекъснато правителствата говорят как трябва да се научим да живеем с този вирус без да блокираме икономиките си, но сякаш правят точно обратното.

В Халкидики от години туризмът е основен източник на доходи за населението, а туристите са най-вече от България и Румъния“, добави Ставриду. Изискването за задължително представяне PCR-тест за собствена сметка от влизащите в Гърция през ГКПП Кулата-Промахон бе потвърдено в понеделник на заседание на националният щаб за борба с коронавируса под ръководството на министъра на здравеопазването Василис Кикилиас, съобщиха медиите в Гърция. То влиза в сила от утре, а документът трябва да е на английски език.

Властите ще проверяват внимателно сертификатите, като евентуални фалшификати ще бъдат наказвани с цялата строгост на закона, гласи съобщението от щаба.

Намалява се и времето за попълване на онлайн PLF-формуляр от 48 ч. на 24 ч. преди пристигане на ГКПП.

До края на юли се отменят всички планирани фестивали в страната. Решено бе и контролът за спазване на ограничителните мерки в страната да бъде засилен и да се активизира налагането на глоби. Очаква се от една страна това да вдъхне някакво спокойствие на местните, но същевременно ще намали и без това стихналия туристически поток. За здравните власти в страната обаче опасността от внос на вируса остава сериозна грижа.

По официални данни на гръцкия щаб от 398 новозаразени от началото на юли месец, 229 са били туристи.

Мнозинството от тези носители на вируса са влезли на гръцка територия през Кулата. По данни на щаба от 1 до 11 юли на вход в Гърция по всички ГКПП са направени 67 797 PCR-тестове, от които положителни са били 218 или едва 0.35%.

Същевременно обаче данните сочат, че положителните тестове на ГКПП Кулата-Промахон са четири пъти повече от тези на международното летище в Атина. „Притеснително е, че „вносните“ случаи бележат стабилен ръст.

Ние трябва да направим всичко по силите си да засичаме заразените още при влизането им, да проследяваме локацията на тестваните, както и да наложим стриктни карантинни мерки, когато имаме установен случай.

Иначе след като епидемията бе като цяло овладяна, можем да си причиним втора вълна, каквато наблюдаваме в България и Сърбия“, каза Димитрис Параскеви, доцент в Медицинския факултет към Националния Каподистрийски Университет в Атина и консултант към националния щаб.

Blitz.bg; rodbg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук