Начало История.бг Каварна ще се поклони пред паметта на героите на въстанието от лятото...

Каварна ще се поклони пред паметта на героите на въстанието от лятото на 1877 година

393
0

Добрич, 20 юли /Юлияна Христова, БТА/
Каварна ще се поклони пред паметта на героите на Каварненското въстание, избухнало през лятото на 1877 година, съобщават от общината. Обществеността ще отдаде почит пред паметника на водача на въстаниците – местния търговец Андрей Василев – Амира, вдигнат на площад „Защитата на Каварна“.
В драматичните събития преди 143 години родолюбецът оглавява защитата на Каварна срещу башибозуци и черкези, които изпепеляват повече от 150 къщи, училището и двете църкви в града. След освобождението на Каварна Андрей Василев води доброволческа конна чета от 80 добруджанци, която действа в тила на турската войска. Конният отряд разрушава железопътната линия между Варна и Шумен и пленява керван от 75 коли, припомнят от общината за историческите събития.
Цветя и венци на паметника на радетеля за свободна България ще бъдат положени на 23 юли като ритуалът ще започне в 11 часа. От общината приканват местните жители и гостите на града – предвид противоепидемичните мерки, да отдават почит пред паметника през целия ден.

БТА;РодБГ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук