Начало Новини.бг Германия забрани да се наемат български работници в кланици и хранителната промишленост

Германия забрани да се наемат български работници в кланици и хранителната промишленост

477
0

Нови правила на пазара на труда в Германия, които ще засегнат и българите. Правителството в Берлин представи законопроект, който забранява на големите месопреработвателни фирми да наемат чрез подизпълнители и трудови посредници работна ръка от Източна Европа. Повод за предложението станаха зачестилите по време на пандемията случаи на масови зарази в кланици и ферми, в които работят предимно българи и румънци. От първи януари догодина германските месопреработвателни компании няма да могат да наемат чрез подизпълнители и посредници временна работна ръка в България, Румъния и други източноевропейски държави, предава БНТ.

Министърът на труда Хубертус Хайл заяви, че експлоатацията в този бранш е срамна за Германия. Пандемията от коронавирус става повод за критики към мизерните условия, в които българите и другите източноевропейци живеят. Хубертус Хайл, министър на труда на Германия: Още преди пандемията ситуацията беше катастрофална, но сега вече се превърна в заплаха за здравето на хората. Повечето големи кланици в Германия работят с подизпълнители в Източна Европа, които им осигуряват евтина временна работна ръка. По този начин германските компании прехвърлят върху подизпълнителите отговорността за условията на труд и настаняване на работниците. Често те работят по 16 часа на ден, без почивка и получават минимално възнаграждение.

През последните седмици кланици и ферми в цяла Германия, в които работят българи и други източноевропейци, станаха основните огнища на COVID-19. Ако законопроектът бъде одобрен от германския Бундестаг, от догодина големите месопреработвателни компании в Германия ще трябва директно или чрез свои дъщерни фирми да наемат работната си ръка. Държавата ще контролира много строго и условията на живот, при които хората биват настанявани. Глобите за фирмите, които нарушават закона ще бъдат до 30 000 евро. От месопреработвателната индустрия вече се заканиха да внесат жалба в Конституционния съд, ако законът влезе в сила. Според тях без работна ръка от България и Румъния цената на месото за крайните потребители в Германия ще се увеличи с между 10 и 20%.

burgasinfo.com; rodbg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук