Начало Доктор.бг Половината лекари в страната са били жертва на агресия по време на...

Половината лекари в страната са били жертва на агресия по време на работа

599
0

Половината лекари в страната са били жертва на агресия по време на работа. Това показват данните в изследването на агенция „Тренд“: „Здравни проблеми сред работещото население и лекарското съсловие“, съобщи Българският лекарски съюз ( БЛС).

За сравнение всички останали професии са се сблъсквали с агресията в много по-малки мащаби (17%). За физическа агресия споделят 7 на сто от лекарите, като за останалите професии този процент е два пъти по-малък – 3%.

В проучването са участвали над 1000 лекари от цялата страна и 1207 от заетите в други сфери.

Прави впечатление и продължителността на работната седмица. Групата между 40 и 60 годишните работят най-много часове. Лекарите, които работят над 60 часа седмично, са близо 6 пъти повече в сравнение с хората, развиващи се в други професии.

Повече са и медиците, които отговарят, че изпитват психическо изтощение при работа. 47 на сто от тях имат психическа умора, докато това е проблем за 36 на сто от заетите в други сфери. Данните показват още, че лекарите между 40 и 60 години страдат най-много от психическо изтощение, като по-високи са стойностите при жените.

26 на сто от медиците у нас страдат от хипертония, показват резултатите от националното изследване. За сравнение хипертония имат 15% сред работещите в други сектори у нас.

Подобна е ситуацията и със заболяванията на щитовидната жлеза. 11% от лекарите имат и други хронични заболявания, докато при работещото население това са само 2%.

burgasinfo.com; rodbg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук