Начало Доктор.бг Учените скептични към руската ваксина срещу COVID-19

Учените скептични към руската ваксина срещу COVID-19

313
0

Трудно е да се каже дали COVID кризата ще приключи, след като Русия съобщиха, че има ваксина срещу инфекцията. Това каза доц. Андрей Чорбанов от Института по микробиология към БАН в ефира на bTV. Според него подробности за разработването на ваксината се пазят в тайна.

Русия регистрира първата ваксина срещу COVID-19
„Информацията идва само от властите, няма научни доказателства за това какво и как се прави. Научната общност е скептична за невероятно кратките срокове, в които те са готови да я пуснат на пазара“, допълни още експертът.

Той изтъкна, че до този момент се знае, че руската ваксина е от съвременен тип – на базата на модерна платформа, при която се използват вируса, с които хората се сблъскват всяка зима. „Истината е, че в света няма ваксина, която да е лицензирана и да е базирана на тази платформа. Всичките са иновативни и експериментални“, обясни доц. Чорбанов.

Относно изказването на руския президент Владимир Путин, че ваксината е тествана върху едната му дъщеря, доц. Чорбанов каза, че научната общност намира изказването за несериозно.

„Човек като Путин говори за неща, които не би трябвало той да представя на световната общност. Ясно е, че е въпрос на чест Русия първа да представи ваксина, но това е демонстрация на мощ“, обясни още той.

Експертът допълни, че за да бъде убедена научната общност в пробива на Русия, изследванията за ваксината трябва да се публикуват в достатъчно реномирани списания и чак след това да се премине към реално тестване.

burgasinfo.com; rodbg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук