Начало Новини.бг Язовир „Цонево“ замърсен с фекални води

Язовир „Цонево“ замърсен с фекални води

327
0

Експерти от Басейнова дирекция „Черноморски район“ (БДЧР), Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) и Регионалната лаборатория към Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС), са извършили проверка по подаден сигнал за вливане на битово-фекални води в яз. „Цонево“, на територията на с. Дебелец, общ. Дългопол, съобщиха от БДЧР.  

По време на инспекцията е извършен обход около крайбрежието на яз. „Цонево“ и е направена проверка на почивна база „Комплекс Дебелец“.  

На място е констатирано, че шахтата за отпадъчни води, е бетонирана и не може да бъде отворена. В близост е открит бутон, чрез който се включва помпа, чрез която по тръба и монтиран към нея пожарникарски шланг, дълъг около 15 м, се изхвърлят отпадъчните води в сухия ръкав на яз. „Цонево“ в храстовидна растителност.

На мястото на заустването се усеща неприятна миризма на битово-фекални води.  

На дружеството наемател е издадено предписание в незабавно да демонтира помпата, монтирана в шахтата и да премахне пожарникарския шланг и тръбата преди него, служещи за изтласкване на отпадъчни води в сухия ръкав на яз. „Цонево“, след което в срок до 17 август 2020 г. да уведоми РИОСВ – Варна.   Представителят на фирмата е отказал да получи протокола.

По заявка на РИОСВ – Варна е извършено пробонабиране на крайната точка на подаваните води от пожарникарския шланг, подари липса на води в шахтата при проверката.  

По заявка на БДЧР е отбрана една водна проба от водите на язовира пред почивната база. Резултатите от взетите водни проби ще бъдат анализирани от Регионална лаборатория – Варна и след получаването им своевременно ще бъдат публикувани.  

kanal3.bg; rodbg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук