Начало История.бг Комшиите са решили да възстановят легендарния Вълчанов мост на река Резовска

Комшиите са решили да възстановят легендарния Вълчанов мост на река Резовска

338
0

Само една от трите арки на съоръжението е оцеляла до днес

Турция е готова за възстановяване като туристическа атракция на останките от 150-годишния Вълчанов мост през граничната река Резовска, съобщи Анадолската агенция.

Осман Билгин, управител на Къркларели, заявява, че са приключили подготовката за въстановяването на моста и „предаването му на бъдещите поколения“. По думите му съоръжението на границата е важно и за двете страни и може да стане привлекателна туристическа дестинация.

Само една от трите арки на моста Волчан, както го наричат в Турция, е оцеляла. Местността е много красива и подходяща за къмпинг, казват посетители от турска страна.

Достъпът до него откъм България не е много лесен, защото трябва да се мине по десетина километра черен път. Пречи и изградената заради бежанците ограда. 

Името на моста идва от легенда, че парите за строежа били дадени от Вълчан войвода. Той дал пари и за освещаването – за попа и за почерпката след това.

На същото място в древността съществувал стар римски мост, който се намирал на основния път за Константинопол. Новият мост вдигнали на същото място. След години обаче той се разрушил и в непосредствена близост преди стотина години италиански майстори вдигнали нов трисводест каменен мост за чудо и приказ. И него също нарекли Вълчанов мост – някак си не вървяло да се казва иначе.

В соц времената нашите граничари решили, че през него ще минават диверсанти и нарушители и в една дъждовна и ветровита нощ го взривили откъм нашия бряг на принципа „Има мост – има проблеми, няма мост – всичко е наред”. На колегите си от отсрещната страна на реката обяснили, че по време на буряга бил паднал гръм, та той го бил срутил!

desant.net; rodbg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук