Начало Спорт.бг Най-добрите бегачи и стотици любители стартират в щафетния маратон на България

Най-добрите бегачи и стотици любители стартират в щафетния маратон на България

262
0

Най-добрите български атлети в бяганията на средни и дълги разстояния, както и стотици любители ще участват в шестото издание на щафетния маратон на София. Надпреварата „София Екиден Маратон“ ще се проведе на 6 септември от 9:00 часа пред Националния стадион „Васил Левски“.

Трасето ще премине през част от централните улици и булеварди на столицата. В бягането ще стартират и елитни бегачи от Румъния, Уганда и Мароко.

Един от най-силните ни състезатели в последните 15 години Йоло Николов селектира собствен отбор като е мотивиран да постави рекорд на трасето. В бягането ще участва и Милица Мирчева, която е сред топ-атлетките на маратон в Европа. Световният шампион за хора с увреждания Християн Стоянов е амбициран да триумфира за четвърти път в бягането.

Фаворит за победа е „Маратон Пловдив“, който преди година спечели, а сега отново в тима са най-бързите румънци.

Състезанието е единствено по рода в България. Атлетите са обединени в отбори от по шестима души, които ще изминат класическата дистанция от 42.195 км. Бегачите ще бъдат разпределени на шест поста (5 км+10 км+5 км+10 км+5 км+7.195 км = 42.195 км).

Събитието се провежда в чест на националния празник – Съединението на Княжество България и Източна Румелия, за което символизира и щафетното бягане.

През тази година състезание отново е под патронажа на посолството на Япония. Именно от Азия идва името „Екиден“, което е комбинация от думите „пункт“  (駅)  и „предаване“ (伝). За първи път щафетен маратон се провежда в Япония.

В състезанието всеки може да премери сили или да бъде в един отбор с част от най-силните спортисти на България. Отборите могат да бъдат изцяло мъжки, женски или смесени.

Записването продължава в сайта на състезанието – www.sofiaekidenmarathon.com.

cross.bg; rodbg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук