Начало Новини.бг Обновяват централната градска част на Перник

Обновяват централната градска част на Перник

279
0

Да бъде обявен международен конкурс за оформяне на архитектурния облик на централната градска част на Перник и вписването в него на Мемориала на миньорския труд реши местният Общински съвет. Повод за решението е открито писмо на интелектуалци и общественици, в което те настояват Мемориалът да бъде възстановен във вида му от 1982 година.

Според авторите на писмото е недопустимо да се неглижират разрушенията върху Мемориала в резултат на вандалски кражби. Те настояват да се търси финансова подкрепа по европейски и други международни програми. 

Мемориалният комплекс е открит на 18 юни 1982 г. Негови автори са скулпторът проф. Секул Крумов и колектив от архитекти, начело с проф. Иван Татаров. Мемориалът е с формата на пресечена пирамида. Във вътрешното пространство са разположени скулптурни композиции, изобразяващи сцени от ежедневието и труда на миньорите в рудниците. В годините на преустройството паметникът е изоставен. 

През 2008 г. започват опити за съживяването му, като общинската управа насочва усилията си към превръщането му в място за културни прояви. Тук са провеждани литературни вечери, концерти, изложби. В момента Мемориалът е затворен.

Радио Благоевград;РодБГ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук