Начало Новини.бг Гебрев опроверга тезата на Чехия за взривовете

Гебрев опроверга тезата на Чехия за взривовете

162
0

Само ден след като оръжейната фирма ЕМКО на бизнесмена Емилиян Гебрев официално отрече, че има нещо общо с взривените през 2014 г. чешки складове с оръжие, тя призна, че там е имало и нейно имущество. Бизнесменът обаче продължава да твърди, че по никакъв начин не е изнасял материали от Чехия към Украйна. Тези твърдения се съдържат във втора официална позиция на дружеството, този път и във вид на отворено писмо до главния прокурор Иван Гешев

Твърденията, че боеприпасите, унищожени от терористичния акт в Чехия през 2014 г., са били предназначени за реекспорт от ЕМКО за Украйна, не отговарят на истината, гласеше първото становище. „ЕМКО никога не е изнасяло за Украйна боеприпаси с произход от Чехия. Това е документално доказано“, заявяват от фирмата във връзка с твърденията на чешкото правителство за участието на руските спецслужби в терористични действия в страната им. В позицията се отбелязва, че на фона на военните доставки от цял свят за Украйна, тези от България са били „пренебрежимо малки, ако въобще ги има“.

Досега никакъв разследващ орган не се е обръщал към ЕМКО за информация по въпроса. Оттам отбелязват, че досега направените предположения за мотивите и причините за взривовете през 2014 г. съдържат „редица противоречия и дори взаимоизключващи се тези“. 

„Независимо от театралните разкрития на второстепенни руски агенти на територията на България в последните месеци, двуличното отношение на правителството на Бойко Борисов и на висши прокурори по тези въпроси е добре известно. България рязко контрастира с останалите страни от НАТО в действията си срещу подривните действия на руските специални служби“, смятат те. От ЕМКО припомнят, че дни преди отравянето на Гебрев през 2015 г. в държавните ВМЗ „Сопот“ избухнаха взривове, които бяха определени като саботаж, но останаха неразкрити. „Не е известно дали е имало разследване на тези инциденти и докъде са стигнали. Известно е само, че те също са се случили в период, когато оперативните агенти на руските специални служби са действали на територията на България като у дома си“, отбелязват от ЕМКО.

Чешките власти не са упражнявали контрол върху складовете за боеприпаси във Върбетица, заяви говорителката на руското МВнР Мария Захарова по радио Вести FM. Тя отбелязва, че през 2014 г. там е имало две експлозии, след което е започнало разследване. „Беше разкрито фантастично нещо: ръководителят от района на Злин не знаеше, че от 2006 г. складовете за боеприпаси не се използват от армията и чешкото министерството на отбраната отдава склада под наем на частни оръжейни компании. Представете си, огромно количество оръжия в складовете от 2006 до 2014 г., осем години, без никакъв контрол от страна на чешките власти“, изтъкна тя. Чешкото минно управление, което е трябвало да извършва проверки на експлозивите в склада, съшо е нямало тази информация, а полицията не е извършвала проверки, макар да е задължена по закон. Оказало се, че са били нарушени всички стандарти за безопасност. 

„Чешките власти не успяха не само да отговорят кой е виновен, но и какво точно се случило там. Няма официални материали. Минаха седем години, двама души загинаха, налице е точното място, има склад на собственици, но имаше ли съдебен процес? Нямаше процес. Чешкият главен прокурор заяви на 19 април, че разследващите не искат да оповестяват повече информация за експлозиите, тъй като те все още разследват“, обобщи Захарова.

Дума;РодБГ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук