Начало Култура.бг Фолклор.бг Днес е роден кавалджията- златопръстият Стоян Величков!

Днес е роден кавалджията- златопръстият Стоян Величков!

375
0

СТОЯН ВЕЛИЧКОВ – „ТРИТЕ ПЪТИ“

Стоян Величков – Лявата

Стоян Величко – Изгубеното стадо

Стоян Величков е български кавалджия от Странджанската и Тракийската фолклорни области.

Стоян Величков е роден на 12 юни 1930 г. в село Зидарово, Бургаско. Музикалната дарба наследява от родителите си, но да свири на кавал се научава сам. Работи упорито и става популярен в родния си край. По-късно се явява на конкурс в Ансамбъла за народни песни на БНР (сега Оркестъра за народна музика на БНР) и се класира на първо място. В продължение на 35 години работи в този ансамбъл. Говори за радиото като за свой дом – там Стоян Величков се усъвършенства и записва много мелодии от Странджа и Тракия.

Постъпването на Стоян Величков в Ансамбъла на БНР се оказва благодатно за по-нататъшните му творчески изяви.

През годините създава „Странджанска група“ (1965) с гъдуларя Михаил Маринов (1941 – 2000), тамбуриста Румен Сираков (1941 – 2015) и гайдаря Костадин Варимезов (1918 – 2002), „Тракийската тройка“ (1968) с Михаил Маринов и Румен Сираков, с която записва стотици хора, съпровожда песните на именити певци, както и група „Балкана“ – 1988 г. Това са камерни групи за народна музика, с които Стоян Величков концертира по цял свят. Става любимец на публиката със своя „меден кавал“. Според мнението на специалисти „кавалът му свири, говори“. Стоян Величков е блестящ инструменталист, отлично познаващ особеностите на стила си. Нежно изваяният тон, лекотата на свирене и винаги премереният въздух са характерни за майсторския му стил. Продължител на традицията, завещана от големите кавалджии Никола Ганчев и Цвятко Благоев, Стоян Величков става учител на цяло поколение музиканти в България и по света. Негови ученици са фолклористите Симон Льонбах – Дания, Дона Бюканън – САЩ и много други.

През годините Стоян Величков свири с различни състави, но не променя стила си, който е наследил от своите предшественици. Ето какво споделя музикантът по тази тема:

„ Ако някой композитор промени моята мисъл в хорото, аз отказвам да свиря. Искам да звучи така, както съм го чул от баща си – нищо че е старовремско. Търся новости само в съпровода на мелодията и се старая да свиря още по-добре на моя любим инструмент. “
На корицата на плочата си ВНА 12320 споделя още:

„ На кавал свиря от 1946 г. И се оказа, че кавалът е бил точно за мене. Благодарение на кавала има Стоян Величков! Той ми е донесъл много радост!…Аз и кавалът сме едно цяло! “

Умира на 20 юни 2008 г. в София.

patrioti.net; youtube.com; rodbg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук