Начало История.бг
454
0

1 септември 2021 10:36

Изключителни морски находки представят в Бургас. Те са резултат от шест експедиции, направени през последните две години в големия Бургаски залив.

Община Бургас

Най-голямата гордост на археолозите е стъклено находище, което няма аналог на Балканите.

Край лагуната до нос Чироза се е простирало антично селище, чийто останки отдавна са потопени в морето, разкриват археолозите. Находките показват, че по българското крайбрежие е имало светилища, военни укрепления, голямо пристанище и богати римски резиденции.

„Имало е хан, митница и укрепление. Това е бил един търговски център, който е разпределял стоки, които са идвали по море към вътрешността на страната и са ги изнасяли. По-всяка вероятност това са били дървени въглища – дървен материал”, обясни директорът на Центъра за подводна археология в Созопол д-р Найден Прахов.

„На древните траки не е чуждо корабоплаването. За това имаме доста сведения. Но наистина, благодарение на гърците и по-късно на римляните, които завоюват тези земи и този бряг на Черно море, имаме едно разрастване на всякакъв вид корабоплаване”, каза зам.-директорът на НИМ проф. д-р Иван Христов.  

Учените се натъкват и на голямо количество луксозни за времето си стъклени прибори, които нямат аналог по крайбрежието и Балканите. Проучванията сочат, че такива са открити само в Хърватия.

dariknews.bg; rodbg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук