Начало Село.бг Свиневъд: Догодина българското свинско месо може да изчезне от пазара

Свиневъд: Догодина българското свинско месо може да изчезне от пазара

394
0

В последните месеци, свиневъдите в България многократно алармират за проблемите, пред които секторът е изправен.

Свиневъдството е пред финансов колапс, а според председателя на Асоциацията на промишленото свиневъдство Венцислав Славов, причините са комплексни.

„Един от основните фактори за кризата са рекордно високите нива на цените на суровините и фуражите, които са поскъпнали с до 70%. Това води до огромни финансови загуби. На практика, всяко едно прасе, което реализираме на пазара, се продава под себестойността си“, коментира Славов и поясни, че фалитите в сектора са вече факт.

Друга причина за трудностите, според експерта, е Африканската чума по свинете.

„Наскоро имаше регистриран нов случай на заболяването в района на Пазарджик„, разкри председателят на Асоциацията на промишленото свиневъдство.

Венцислав Славов призова за спешни мерки от страна на държавата за справяне с кризата и спасяването на най-големия сектор в животновъдството. 

„България е нетен вносител на свинско месо, а не успяваме да задоволим дори търсенето. Българското месо на пазара е едва 30%„, поясни още експерта и предупреди, че ако не бъде намерен изход от кризата, догодина по това време българската продукция ще бъде 0% и ще купуваме изцяло вносно месо.

Вече са проведени срещи със служебния министър на земеделието Христо Бозуков и на икономиката – Кирил Петков, които са поели ангажимент да разгледат предложенията за справяне с кризата.

Радио Варна;РодБГ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук