Начало История.бг В крепостта Русокастро откриха съд с изображение на барс, който е бил...

В крепостта Русокастро откриха съд с изображение на барс, който е бил символ на Волжска България

1380
0

При проучването на водохранилището на замъка в средновековният град Русокастро е открита изключително ценна находка. Тя представлява необикновено красив, художествено изработен съд, чиято украса е изпълнена в техниката „сграфито“. Той е датиран от втората половина на XIV в.

Върху почти цялата му повърхност отвътре е изобразен барс – снежен леопард. Фигурата е дълга 16 и висока 14 см. Барсът е представен в нападателна поза в ход надясно, с полуотворена паст, с извадени нокти, замахващ заплашително напред с лявата си лапа. Изключително детайлно са изобразени гривата, муцуната, петната по тялото, лапите, възглавничките на лапите и гневно размаханата опашка на това легендарно животно.

Първоначално археолозите, проучващи средновековния град, са приели че изображението е на т.нар. „леопардов лъв“. Тези изображения са характерни за сграфито-съдовете от Византия; подобен е открит и в царската цитадела в Царевец, във Велико Търново. Те представляват изображения на лъвове, но с петна като на леопарди.

Все пак, благодарение на мнението на проф. д. изк. Константин Тотев – дългогодишен консултант на археологическия екип и тесен специалист по средновековно приложно изкуство, те са ревизирали становището си в полза на барс.

Без съмнение, новооткритата находка е от световна величина.

Барс е изобразен и върху щита на Калояновият пръстен, принадлежал на висш аристократ от семейството на Асеневци, но който вероятно няма нищо общо със самия цар Калоян. Този пръстен е световно известен и поради факта, че върху него е изобразено именно това свещено животно.

Все пак най-близко като аналог е едно изображение на барс върху оловен печат на цар Симеон Велики, от началото на Х в. Днес той се съхранява в частна колекция в САЩ.

Барсът е животно, което е легендарно и е емблема на по-източните народи. Той живее в най-високите планини на средна Азия – Алтай, Хиндукуш, Хималаите, Иранското плато. Той е изобразен върху герба на съвременен Татарстан.

Барсът е бил и държавен символ на великата Волжско-Камска България.

Археолозите, проучващи средновековния град Русокастро припомнят, че и друга голяма котка – лъвът, е символ на Царство България от времето на цар Иван Шишман. Нещо повече, изправен лъв има върху една емисия монети на този български владетел, а златни висулки с изображение на трите царски лъва са открити и при разкопките на хълма Трапезица.

При разкопките на средновековния град Русокастро е открита и медна пластина с изображение на разярен лъв, който тепърва ще се анализира и ще се представи пред публика.

От целият високохудожествен съд с изображение на барс са събрани почти всички части. Разкопките продължават, и археолозите се надяват да открият фрагментите от този изключително ценен съд, аналогичен на който в съвременните български земи не е познат.

Археологическите проучвания на крепостта Русокастро са финансирани от Община Камено и Министерството на културата на Република България, и се изпълняват от екип на Регионален исторически музей – Бургас с ръководител д-р Милен Николов.

desant.net; rodbg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук